На среща днес в Софийската св. митрополия министърът на здравеопазването Кирил

...
На среща днес в Софийската св. митрополия министърът на здравеопазването Кирил
Коментари Харесай

Здравният министър помоли патриарха да подкрепи донорството на органи

На среща през днешния ден в Софийската св. митрополия министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев насочи молба към патриарх Неофит Българската православна черква " да насърчи и поддържа донорството на органи при настъпила мозъчна гибел, с цел да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат късмет да живеят ".

В момента в листата на чакащите за трансплантация български жители са 1137 души, като максимален е броят на чакащите за трансплантация на бъбрек – 1024.

На срещата здравният министър Ананиев е декларирал, че " би трябвало да се работи за превъзмогване на предубежденията и преосмисляне на донорството като метод да се помогне на близък. " Затова министерството на опазването на здравето търси поддръжката и на Българската православна черква, която да призове миряните да бъдат съпричастни с чакащите за трансплантация и техните фамилии.

В прессъобщението на здравното ведомство се показва, че патриарх Неофит е срещнал министъра с позицията на Св. Синод на БПЦ-БП във връзка с трансплантацията на органи и донорството, само че не се прецизира каква тъкмо е позицията.

Кирил Ананиев е поел ангажимент и документално да насочи молбата си до Св. Синод, която ще бъде прегледана по време на идната зимна сесия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР